Hop til hovedindholdet

Hemingway Club Hørsholm mandag logo

XOCO - Kakao/chokoladeproduktion i Honduras, 27.jan 2025, [358]


Dato og tid

Mandag d. 27. januar 2025 kl. 09:30 til 11:30

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 27. januar 2025 kl. 09:00

Sted

Hørsholm Sognegård, Barakstien 2, 2970 Hørsholm Hørsholm Sognegård
Barakstien 2
2970 Hørsholm

XOCO - Kakao/chokoladeproduktion i Honduras, 27.jan 2025, [358]


Fra kakaobønner til håndlavet chokolade

 
Kære medlemmer i HemingwayClubHørsholm/mandag
 
Mandag den 27.1.2025 får vi besøg af Jens Vasehus (fra Hemingway Club Hørsholm / Tirsdag) med sit foredrag om 
 
 ''XOCO - chokoladeproduktion i Honduras''
 

Jens Vasehus deler ud sine erfaringer og oplevelser fra et ”forretnings eventyr”, der startede med at han og hustruen købte sig ind i en Cacao-bønne-produktion i Honduras for at udleve en drøm om at producere egen chokolade.

Selskabet hedder XOCO og er et Honduransk registreret selskab.

Foredraget krydres med anekdoter fra de mange rejser til Central Amerika samt udfordringerne med at drive forretning i lande, der helt generelt bliver betegnet som Bananrepublikker og hvor kriminalitets raten er 100 gange større end i Danmark.

 

 
 
 

Foredraget gir:

Et grundigt indblik i den verdensomspændende cacao bønne produktion :  

- Hvor kommer bønnerne fra ? - Hvordan ser verdensmarkedet ud ?
- Hvad koster cacao-bønner ? Hvorfor er der så meget snak om børnearbejde ??.

Et grundigt indblik i den verdensomspændende chokolade produktion :  
- Hvordan bliver chokoladen lavet ?
- Hvad består chokolade af  ?
- Hvad er høj kvalitet ?
- Hvordan produceres chokolade - ”Fra bønne til Bar” ?

Et svar på spørgsmålet :
- Hvad er god chokolade ? 
- Er det muligt at definere ”god chokolade” ?
- Smag og behag er forskellige fra person til person – er det muligt at beskrive karakteren af en højkvalitets chokolade

Lidt supplerende information : Hvordan klarede landene i Central Amerika Coronaen ? Hvordan klarede XOCO Coronaen ?

  
Program: (mødeledelse/ Henning)
 
 
  • 09.30 – 09:45   Kaffe, brød og evt en dram (i Blå stue)
  • 09:45 - 10:30   Jens V /1 (i kirkesalen 1. sal)
  • 10:30 – 10:45   Pause
  • 10:45 – 11:15   Jens V /2
  • 11:10 – 11:30   Spørgsmål og debat
 
Tilmelding er ikke nødvendigt, du møder bare frem til arrangementet 
 
Følg med i mødekalenderen:
 
Hvor du kan læse mere om kommende og afholdte mandagsmøder v aktivitetsudvalget samt om kulturudvalgets aktiviteter .
Mødekalenderen findes på klubbens hjemmeside under ‘kommende møder’ ved at trykke her 
 
Inspiration til mødet:
 

Teobroma cacao / Gudernes mad

Kakao er et produkt udvundet af frø af kakaotræet, Theobroma cacao, et stedsegrønt træ i katostfamilien (ifølge tidligere systematik tilhørende Sterculiaceae), hjemmehørende i Amazonområdet i Sydamerika. Det bliver 8-12 m højt, har store helrandede blade og små rødgule blomster, der fremkommer direkte fra stammen og større grene (

Faktaboks

Ordet kakao kommer af spansk cacao, af nahuatl kakawatl 'kakao', egl. 'æggeagtig (ting)', af *kapa 'sprød skal, æg', efter de tørrede bønners udseende.

Frugten er 15-20 cm lang og ligner en tyk agurk med læderagtig skal. Den indeholder fem rum med rækker af mandelstore frø, kakaobønner. Det meste af frøet optages af de sammenfoldede kimblade, der er rige på fedt og også indeholder lave koncentrationer af de stimulerende stoffer theobromin og koffein.

Kakaoens historie

Kakao er en meget gammel kulturplante, der blev dyrket i Mexico længe før europæernes ankomst og spillede en vigtig rolle hos aztekerne. Træet blev dyrket ca. 1500 f.v.t. Theobroma betyder ›gudernes mad‹, hvorimod kakao kommer fra et indiansk ord kakawatl. Mayaerne dyrkede kakao i deres haver og lavede en bitter skummende drik af den. Kakaoen var imidlertid ukendt i Europa indtil 1500-tallet, hvor drikken blev populær ved Europas hoffer.

Som kulturplante dyrkes kakaotræet i plantager, tidligst i Sydamerika, fra slutningen af 1800-tallet i Afrika.

Gastronomi

Bearbejdede kakaobønner anvendes i chokolade og kakaopulver, i daglig tale blot kaldet kakao. Mere end 50 % af bønnerne består af det faste fedtstof kakaosmør. Kakaopulver, som er den rest, der er tilbage, når kakaosmør er presset ud af kakaomassen, har en bitter smag. Det anvendes til konfekt og kager og til drikkebrug. Til kakaodrikke opslæmmes det i varm mælk og tilsættes sukker og vanilje eller andre aromastoffer. I handelen er også færdigprodukter indeholdende bl.a. tørmælk, sukker og aromastoffer, der kan opslæmmes i koldt vand, samt drikkeklar kakaomælk aftappet på flasker.

Kakaoen har en let bitter smag på grund af et indhold af stofferne theobromin og coffein.

Der findes tre hovedsorter af kakaobønner på markedet criollo, forastero og trinitario. Criollo, der betragtes som den bedste, udgør kun 5% af markedet.

Verdensproduktion

Kakaoproduktionen, der er steget meget stærkt siden 1950'erne, var i 2010/11 ca. 4,3 mio. t, hvoraf 3/4 dyrkedes i Afrika, hovedsagelig i Elfenbenskysten (35 %) og Ghana (24 %). Andre 10 % kom fra Indonesien, 6 % fra Nigeria og 5 % fra Cameroun.

Antal deltagere 85

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Hemingway Club Hørsholm mandag
Tlf: +45 40164072 (foredrag og arrangementer)
info.horsholmmandag@hemingwayclub.dk

Kontaktinformation til arrangør

Hemingway Club Hørsholm mandag
Tlf: +45 40164072 (foredrag og arrangementer)
info.horsholmmandag@hemingwayclub.dk